Stor Guide: Hva er budsjett og hvorfor er det så viktig?

Categories Pengeguide
0

Det var sjokkerende for meg å finne ut hvor mange nordmenn som ikke kjenner betydningen av et enkelt økonomisk begrep som budsjett, og spesielt hvor mange mennesker som overhodet ikke bruker et budsjett.

Det er svært viktig å ha et budsjett å holde seg til slik at du kan fordele rett mengde penger for grunnleggende ting som husleie, forsikringer og reiser. Hvis du ikke har et budsjett til å styre tingene med, vil du finne det svært vanskelig å få luft i økonomien til å kunne kjøpe de dyrere tingene som ferier eller en ny bil, fordi du alltid synes å bruke alle pengene dine på de grunnleggende nødvendighetene.

Les her og finn ut hvordan et budsjett kan hjelpe deg til å få mer luft i økonomien.

Et budsjett er en oversikt over inntektene og utgiftene dine. De fleste kan sette lønnen sin direkte inn i det månedlige budsjettelementet, mens andre ville måtte regne seg frem til en gjennomsnittslønn. Hvis du for eksempel jobber mye overtid, er det en god idé å utelukke disse pengene når du setter opp budsjettet ditt. På den måten kommer du ikke bakpå hvis du plutselig ikke lenger har mulighet til å få jobbe så mye overtid som tidligere.

Billiga lån

Når du setter opp inntektene dine i budsjettet, er det en god idé å ta hensyn til eventuelle endringer, spesielt hvis disse endringene vil bety en vesentlig nedgang i inntekten din. Skal man for eksempel starte en utdanning, skal på barsel eller ta permisjon fra jobben, må dette tas med i betraktningen.

Deretter setter du opp alle utgiftene du har. Mange glemmer å ta hensyn til utbetalinger som ikke er månedlig når de setter opp et budsjett. Det er typisk for en lisens, forsikring, TV/Internett, mobiltelefoner og strøm. De typisk faste utgiftene kan være husleie, fagforening, transport og mat.

Hvis du er veldig  i tvil, kan du få bankrådgiveren din til å sette opp et budsjett for deg og åpne en budsjettkonto som hver måned betaler regninger automatisk via avtalegiro. Likevel synes nok de fleste at det er fint å ha prøvd selv først, så de ikke kommer helt tomhendt til møtet i banken.

Det siste elementet er uforutsette utgifter. Dette er vanligvis den største posten hvis du bor i din eget bolig, hvor du må ha penger til for eksempel et nytt kjøleskap hvis dette bryter sammen, men det kan også være mer generelle ting som tannlege, bøter eller nye vintersko.

I tillegg er det en god idé å sette opp et beløp i budsjettet som skal brukes for ren nytelse. Når du setter opp dette beløpet kan du selv velge om du vil bruke hele beløpet hver måned, eller om du ønsker å spare i et par måneder og deretter kunne bruke mer en annen måned. Det kan for eksempel være en tur til syden i sommer.

Hvis du har plass i budsjettet, er det en god idé å sette opp en sparepost. Du kan muligens få banken til å sette opp en egen sparekonto, slik at du ikke har tilgang til pengene via kredittkort. Det kan være en god motivator å planlegge hva besparelsene vil bli brukt på. Er det planlagt en stor familiefest der du skal være vert, eller ønsker du å flytte, kjøpe ny bil eller reise, uansett, kan du bare beregne hvor mye penger du bør i det minste legge til side på sparekontoen din hver måned for å få råd til dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *