Hva er PayPal?

Categories Pengeguide
0

Hvis du som de fleste andre nordmenn også handler på nettet og dermed betaler for varene dine med kredittkortet ditt, så du har sikkert også sett det siste trinnet i betalingsprosessen hvor du må fylle ut de konfidensielle kredittkortopplysningene dine. Men hva er egentlig PayPal? Hvor kommer det fra og hvilke utfordringer har det gjennomgått? Det prøver jeg å gi svar på i dette innlegget.

 

PayPal er en e-handel tjeneste (Internett handelstjeneste), som tar seg av overføringer av penger fra kjøper til selger for mange nettbutikker i tillegg til at selskapet også tar seg av andre transaksjoner i form av donasjoner og tjenesteytelser.

 

Selskapet ble etablert i 1998 som et datterselskap av eBay (stor e-handelleverandør), og eies den dag i dag fortsatt avdet  samme selskapet.

Blankolaan

Måten selskapet tjener penger på er ikke som den tradisjonelle måten som bankene benytter seg av (fast kommisjon), men ved å ta en prosentandel per overføring. Denne kostnaden avhenger blant annet av størrelsen på beløpet til transaksjonen.

 

Det unike med PayPal er at de som et av de få selskapene på internett sitter inne med konfidensielle personopplysninger for alle sine kunder ettersom det må informeres om bosted (adresse), e-postadresse og at man må linke PayPal-kontoen sin opp  mot ens alminnelige bankkonto.

 

I flere år har PayPal vært kjent for sitt pålitelige omdømme i verden der alle kan trygt stole på selskapets skjønn i forhold til kundenes konfidensielle informasjon. I løpet av det siste året har det likevel vært flere skår i gleden. For eksempel har selskapet gått i sensurfellen flere ganger, noe som er en skam for den ellers så plettfrie transaksjonstjenestetilbyderen.

 

Det finnes flere eksempler på det overnevnte, men den trolig største avsløringen  fant sted i 2010. Da måtte PayPal innrømme at de som en følge av press fra den amerikanske regjeringen, hadde stengt kontoen til den kontroversielle publikasjonssiden, WikiLeaks, noe som selvfølgelig er en knekk i fasaden til PayPal.

 

Til tross for denne tabben kan man som privatperson fremdeles handle trygt på nettet med PayPal. Brukervennligheten er det ihvertfall ikke noe å si på, og det er sjelden at man hører klager fra forbrukerne om deres kjøpte tjenester.

 

I en globalisert verden er et globalt betalingsverktøy også svært viktig når du ønsker å handle andre steder enn her hjemme, hvilket det nok fremdeles må kunne sies at PayPal er det foretrukne valget for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *