Hva er moms?

Categories Forbruk
0

Som jeg tidligere har skrevet om, er finansverdenen full av begreper. Disse begrepene prøver vi på denne nettsiden å forklare så mange av som overhodet mulig. I dag er vi som nevnt kommet til «moms» og hva dette egentlig betyr. Samtidig vil det også bli forklart litt om hva moms betyr  i tillegg til den konkrete betydningen av begrepet.

 

Først: hva betyr moms? – Moms er faktisk en forkortelse for meromsetningsavgift, men per. i dag  brukes betegnelsen merverdiavgift. Definisjonen er dog ganske så misvisende. Moms er faktisk en indirekte skatt som er beregnet utfra produktets salgspris og kreves inn av selger for et gitt produkt.

Selger bruker deretter moms-beløpet til omregning når dette legges frem for avregning hos skattemyndighetene (Skatteetaten-SE).

Blue Piggy Bank WIth Coins

I den andre enden er det altså sluttforbrukerne som konkret betaler momsen ved handel på ulike utsalgssteder.

 

Momsen i Norge er noe større enn i andre land og ligger på 25% for forbrukeren. Faktisk er det bare Sverige som kan matche Norge i forhold til moms, hvor den i de fleste andre land er betydelig lavere enn de 25% som vi forbrukere altså må punge ut med i Norge.

 

Hva innebærer det så? La oss ta for oss et konkret eksempel: Går du for eksempel inn i en butikk og kjøper deg et klesplagg, betaler dut faktisk bare 75% som er prisen på selve produktet hvorav de ekstra 25% faktisk ikke har noe med selve varen å gjøre, men er den ekstra avgiften du som forbruker må betale i tillegg når du handler varer.

 

Som en liten ekstra bonus kan jeg også fortelle deg om momsens historie i Danmark. Den ble først innført i 1967. Tilabke i de dager avløste den omsen, noe som betød omsetningsavgift. Det spektakulære rundt dette var at i begynnelsen lå momsen på kun 9%, og har siden bare har økt på.

 

Derfor har momsen vært gjenstand for mye politisk debatt opp gjennom tidene der noen politikere har hevdet at momsen blir sett på som et middel til å regulere forbrukeatferden i landet. Dette kan, ifølge dette synet, gjøres ved å senke merverdiavgiften på noen varegrupper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *