Hva er lån med friverdi?

Categories Pengeguide
0

Lån med friverdi er to sider av samme sak. Først må vi se på hva begrepet lån med egenverdi egentlig betyr.

 

Friverdi finner man i forbindelse med når man har tatt opp et realkreditlån for å kjøpe ny bolig  enten det nå gjelder hus eller eierleilighet. Friverdien er definert  som verdien som kan belånes på boligen din. Ifølge realkreditloven kan du bare låne 80% av verdien på boligen din.

 

Denne verdien fastsettes annethvert år i ulike år. Fastsettelsen skjer den 1. Oktober. Dette betyr at friverdien er det beløpet som er gratis og betalt og dermed kan lånes igjen ettersom verdien som nevnt jo er «gratis».

 

Har du for eksempel et hus med en verdi på 3 millioner og en friverdi på  500.000 Nkr, kan du til enhver tid belåne boligen din igjen og få 500.000 kroner utbetalt.

5856795621_16ed8e78ce

Friverdien øker dermed i takt med tiden du betaler ned boliglånet ditt på og når boligprisene skyter i været.

 

Etter vi nå har fått definert friverdien, gir resten av svaret seg mer eller mindre av seg selv. Lån med friverdi betyr altså kort sagt at du kan låne penger tilsvarende den friverdien som boligen din har. Du kan med andre ord låne penger på huset ditt – eller sagt på enda en annen måte: trekke penger ut av mursteinen!

 

Dette kan brukes til mange ting. Går du for eksempel rundt med planer om å få deg nytt kjøkken, bad, bygge garasje, nedbetale banklån, konfirmasjon eller andre hendelser,  kan du låne friverdien på huset slik at du dermed kan finansiere drømmene dine eller kanskje bare ordne noe som du må betale.

 

Boligeiere har tre alternativer når de låner fra friverdien på boligene sine: realkreditlån, friverdikonto eller boliglån.

 

Realkreditlån er god i situasjoner når du har akutt pengebehov. Rentene er også generelt lavere enn i de to andre lånetypene . På den annen side må du betale renter på HELE beløpet, selv til tross for det faktum at du kanskje ikke trenger alle pengene på en gang.

 

Friverdikontoen er nyttig når du trenger fleksibilitet i friverdien. Rentene er ofte høyere enn på de to andre lånetypene, – men til gjengjeld betaler du bare renter av beløpet du bruker.

 

Boliglån er bra hvis du trenger pengene raskt og du ikke har nok friverdi på realkreditlånet ditt. Ulempen her er at renten ofte er høyere enn på realkreditlån

 

Det kryr av muligheter!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *