Hva er kredittvurdering?

0

Alle har uten tvil hørt om kredittvurdering og oppfatter det som noe negativt, men ikke alle kjenner til den fullstendige definisjonen av hva kredittvurdering er og hva som skal til for å få betalingsanmerkninger eller bli ”ikke kredittverdig”. Man kan bli registrert som dårlig betaler, hvis man ikke betaler regningene sine. Er man ikke kredittverdig, kan man ikke ta opp lån, det vil tilbyderne rett og slett ikke akseptere. Man kan godt bli fjernet fra å være svartelistet, om man får betalt de terminene man skylder.

Man får ikke betalingsanmerkning om man betaler en regning en dag for sent, det skal mer til. Hvis man få en regning som man ikke betaler, sender kreditor en påminnelse med et purregebyr, velger man fortsatt å ikke betale, blir det sendt en ny påminnelse med ytterligere gebyr. Etter tre påminnelser, kan kreditor sende det videre til inkasso, og deretter blir det dyrt for påminnelser og de omkostninger som påløper. Hvis det hele ender i forliksretten, må man naturligvis betale det skyldige ellers vil namsmannen ta utlegg i verdiene til vedkommende, for eksempel ens hus. Det betyr at om man ikke betaler, så kan namsmannen selge huset på tvangsauksjon, og man kan bli hjemløs.

Alt dette er selvfølgelig de aller siste konsekvensene av manglende innbetaling på gjeld ved forfall. Dette er ikke ment som en skremselspropaganda, men ganske enkelt informasjon om hvordan virkeligheten fungerer, om man ikke betaler sine regninger til forfall.

I alt sin enkelhet, skal man ikke bli avskrekket fra å låne penger, det krever bare en oversikt over ens disponible inntekt og ens faste utgifter, slik at man vet hvilke muligheter man har innenfor de økonomiske rammene en har til disposisjon.

Det er alltid mulig å finne gode lånebetingelser og gode finansieringsmuligheter. Det som kjennetegner personer som ikke er kredittverdig er at de har mange kreditorer og derfor mister oversikten over hvem de skylder hva til og hva som må betales og ikke betales med de kontantene man har.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *