Hva er kredittvurdering og betalingsanmerkning?

Categories Pengeguide
0

Kredittvurdering og betalingsanmerkninger- vi hører ordene igjen og igjen når vi ser på programmet Luksusfellen på TV3. Men mange vet faktisk ikke hva det vil si å ha betalingsanmerkning og dårlig kredittvurdering. Mange vet riktignok at det er negativt å ha betalingsanmerkninger og dårlig kredittvurdering, men hva betyr det egentlig?
I utgangspunktet betyr det å ha betalingsanmerkninger, at du er registrert som dårlig betaler. Betaler du f.eks ikke regningene dine eller avdragene på lånene dine, kan du få betalingsanmerkninger og dårlig kredittvurdering. Men det skal en del til, før dette skjer. Du trenger ikke å frykte en betalingsanmerkning, fordi du ikke har betalt avdraget på lånet ditt til forfall én måned. Som hovedregel skal du ha mottatt tre betalingspåminnelser fra det selskapet du skylder penger til, og du vil på den siste betalingspåminnelsen bli advart om at du kan få en betalingsanmerkning.

Når du først har fått en betalingsanmerkning, kan det være vanskelig å få innvilget lån eller kjøpe ting på avbetaling. Mange selskaper krever at du er kredittgodkjent, får du får låne penger eller kjøpe noe. F. eks vil du mest sannsynlig bli kredittvurdert, før du kan kjøpe en mobiltelefon på din lokale telebutikk.

Men du trenger ikke å være registrert med betalingsanmerkning resten av livet, når du først har blitt registrert med en. Betaler du den gjelden du skylder, vil betalingsanmerkningen bli fjernet og du kan starte på nytt. Men det er viktig at du får dokumentasjon på at du har betalt din restgjeld, slik at du har ditt på det rene.

Mange er også bekymret for, om det er åpent for alle å se, at man har betalingsanmerkninger, men det er det ikke. Det er kun selskaper som har adgang til å foreta kredittvurderinger og se om du har betalingsanmerkninger. Det finnes også hjemmesider, hvor du kan sjekke om du har betalingsanmerkninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *