Hva er inkasso?

Categories Forbruk
0

I de siste årene har vi kunnet følge nordmenns økonomiske problemer på TV3 programmet ’luksusfellen’.  Her får vi et innblikk i hva det vil si å komme i økonomiske vanskeligheter og hvilke virkemidler som kan bli brukt for å komme seg ut av knipen.

I denne serien kastes det rundt seg med økonomiske begreper som ikke alltid blir særlig godt forklart. En av disse begrepene vi hører om gjentatte ganger er ordet ‘inkasso’.

Vi vet alle at det er ille når noe blir sendt til inkasso, men det er ikke alle som egentlig vet hva det innebærer. Derfor vil jeg prøve å gi deg en bedre forklaring på det herunder.

Injured Piggy Bank WIth Crutches

Hvis du skylder penger til en virksomhet, kan saken bli oversendt til et inkassobyrå.

Dette kan skje hvis du ikke har betalt telefonregningen din over en lengre periode, men det er først noen tiltak selskapet må ta før saken kan bli sendt til inkasso.

Først og fremst er virksomheten pliktig til å underrette deg om at du skylder dem penger. Som et minimum, skal du ha mottatt tre påminnelser der det opplyses klart om at beløpet du er skyldig ennå ikke er betalt.

I tillegg kan de heller ikke kreve et altfor høyt purregebyr.

Til slutt, skal du i den tredje purringen advares om at hvis du ikke betaler beløpet du skylder, vil saken bli oversendt til et inkassobyrå.  Er du for sen med å betale det skyldige beløpet innen den angitte datoen, vil saken bli oversendt til inkasso og du vil bli registrert som dårlig betaler i SIS.

Du kan når som helst bli slettet fra systemet ved å betale det du skylder. Hvis du derimot  ikke betaler, kan du i verste fall ende opp med å bli rettsforfulgt og bli dømt til å betale pant for det du skylder med hva du måtte eie av verdisaker.

Det er ikke en triviell prosedyre og slett ikke noe du ønsker å oppleve.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *