Hva er en sentralbank?

Categories Låneutbydere
0

Det finnes mange sentralbanker i hele verden. Det er en av grunnene til at begrepet er så interessant å vite litt om. Derfor har jeg valgt å bruke dette innlegget til å forklare hva en sentralbank er og hva ordet dekker over. Jeg vil også bruke en del eksempler for å vise hvordan sentralbanken fungerer i den finansielle verden. Jeg håper at leserne lærer noe, når de leser dette, og at de enten synes det er spennende eller nyttig. Sentralbanken spiller tross alt en stor rolle innenfor global økonomi.

 

Hva er en sentralbank?

En sentralbank går også under navnet nasjonalbank. Det er ikke en bank i den dagligdagse forståelsen. Det er en institusjon som står for pengepolitikken, valutaen og produksjonen av penger i et land. Det er med andre ord hovedbanken i et land, som kalles sentralbanken. Det er den som styrer økonomien i landet.

 

I Norge kjenner vi også sentralbanken under navnet Norges Bank. Den har eksistert siden 1816 og er en av de eldste institusjonene i samfunnet vårt. Men finner man bare en sentralbank i hvert land? Nei, tvert i mot. Den Europeiske Union (EU) har en sentral som dekker over nesten alle medlemslandene. Pga. Det europeiske samarbeidet har den europeiske sentralbanken kontrollen i mange av landene som bruker euro.

 

Hva er sentralbankens hovedansvar?

En sentralbank har en del ansvar utover det vi allerede har snakket om. De skal blant annet sørge for at valutaen holdes stabil i et eller flere land. Det inneholder bl.a. å ha kontroll på rentene og at inflasjon unngås så mye som mulig. Det er viktig at banken klarer å holde valutaens kurs stabil og god. I dag er mye av Europas økonomi knyttet til euroen, og selv om Norge ikke har euro eller er en del av EU, så påvirker den internasjonale økonomien også norsk økonomi.

 

Fordi vi i Norge blir påvirket av det som skjer i utlandet og hvordan euroen klarer seg, er det viktig at sentral banken alltid er fremme i skoene. Mye av norsk valuta og økonomi blir kontrollert gjennom handel med fremmedvaluta og aksjer. En sentralbank arbeider som regel uavhengig, noe som betyr at den ikke er avhengig av regjeringen og hvilke partier som sitter der. De kan handle på egen hånd, og er derfor ikke direkte påvirket av politikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *