Hva er en NemKonto?

Categories Pengeguide
0

NemKonto er et allment akseptert begrep i dagens Danmark. Fenomenet er relativt nytt siden det først ble introdusert en gang etter 2003. Men hva dekker egentlig dette begrepet? Jeg prøver å gi svaret her. Følg med og bli litt klokere!

 

NemKonto er egentlig bare en ordning laget av den danske stat. Dette betyr dermed at alle ytelser en dansk statsborger mottar fra det offentlige systemet, vil gå inn på en bestemt konto i borgerens navn som dermed betegnes som borgerens NemKonto.

 

Alle danske borgere vil derfor ha en NemKonto, uansett hvem man er. Hvis du for eksempel er student, får du ikke utbetalt studielånet ditt dersom du  hvis du ikke har en NemKonto. Det samme gjelder hvis du er pensjonist eller annet. NemKonto som sådan er bare en helt vanlig bankkonto som vanligvis  fungerer som borgerens lønnskonto.

afslappet

Det fine med en NemKonto er først og fremst at den eneste informasjonen det offentlige trenger å  vite om borgeren før det er mulig å sette inn penger på kontoen hans, er CPR – nummeret til den enkelte borgeren. På den annen side kan ikke det offentlige ta ut penger eller sjekke kontobevegelsene på borgernes konto. Dette sikrer dermed også personvernet til den enkelte.

 

Den andre fine tingen med en NemKonto er at hver gang du får innbetalt et beløp fra det offentlige, sparer staten 50 skattekroner ved å unngå å måtte skrive ut en sjekk til deg. Det er derfor ikke nødvendig å måtte gå inn i banken for å heve sjekken. Dette betyr igjen at både du selv og staten sparer ressurser i forhold til dette pengeproblemet.

 

Som dansk statsborger er det ens eget ansvar å sørge for å få opprettet en NemKonto. Hvis du for eksempel har søkt om studielån og har fått det innvilget, kan ikke myndighetene overføre penger til kontoen på den siste dagen i måneden.

 

Dette kan løses veldig enkelt ved å gå inn på nettsiden til netKonto og legge inn informasjon om at denne kontoen skal være din NemKonto. Det kreves en digital signatur for dette, men hvis du ikke allerede har fått en kan den bestilles på www.danid.dk, eller du kan be om den neste gang du besøker banken din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *