Hva er avkastning?

Categories Låneutbydere
0

Avkastning er et begrep man møter, når man snakker om forskjellige aksjer. Aksjer er en eierandel av en virksomhet, som man kan kjøpe. Avkastningen er pengene du får for å ha aksjer, eller være en deleier av en virksomhet. Bestyrelsen i selskapet fordeler utbyttet etter hvordan regnskapet ser ut, men noen ganger kan de også velge å gjeninvestere overskuddet i virksomheten.

CAPM-model for å beskrive avkast og risiko

CAPM-modellen, er en modell man bruker innenfor finansieringsbransjen. Det er en graf, hvor man på den ene aksen har risiko, og avkast på den andre. Modellen viser en lineær funksjon, hvor avkastning stiger proporsjonelt med risiko. Den viser at jo større risiko man tar, som kjøper av en aksje, jo større avkastningen burde det også gi. Det gjør også at alle som har en aksjeportefølje vil ha samme interesser og forutsetninger for aksjene sine. Man skal bare huske at med en høy risiko, stiger også muligheten for å miste pengene sine.

Risiko

På sikt kommer alle til å ligge på eller i nærheten av den lineære funksjonen i CAPM-modellen. Når man ser på risikoen, så har ikke alle det samme utgangspunktet. Noen er mer villig til å ta en større risiko enn andre, men de forventer også å få en større avkastning. Noen er risikoelskere, og tar generelt store risikoer når de kjøper aksjer, mens andre har risikoaversjon og prøver å unngå det så mye som mulig. En mellomting vil være en risikonøytral investor.

Hvis man har lyst til å investere i et selskap med høy avkastning, vil man som regel ta en større risk. Da kan et godt råd være å investere i et selskap med lav eller ingen gjeld. Hvis selskapet ikke har gjeld, vil overskuddet gå til aksjonærene eller gjeninvesteres i forbedret teknologi, i stedet for å bruke pengene på avbetaling. Det handler om å finne et selskap med mye i overskudd og lav gjeld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *