Har du råd til å flytte hjemmefra?

Categories Låneutbydere
0

Drømmer du om å flytte hjemmefra, men er ikke helt sikker på hva det koster, eller om du i det hele tatt har råd? Med denne guiden får du et bedre overblikk over økonomien din og muligheten for å flytte hjemmefra.

Mange tar det som en selvfølge å flytte hjemmefra, men det er ikke alle som tenker på det økonomiske. Å flytte ut er også knyttet til mange utgifter, og det er det mange unge som glemmer. Utgiftene kan for eksempel være forsikring, TV, mat og internett. Den letteste måten å danne seg et overblikk på, er å lage et budsjett. Budsjettet skal inneholde både inntekter og utgifter, og det er viktig at man får med alt. Her har du noen eksempler på hva som skal med i budsjettet:

Inntekter: Lånekassen, lønn fra jobb, lommepenger fra foreldre

Utgifter: Husleie, NRK-lisens, TV-pakke, internett, forsikring, busskort, telefon abonnement, mat, hverdagsartikler (rengjøring, sjampo, dopapir, tannkrem osv.)

Det er viktig at man hele tiden har kontroll på hvor store utgifter man har, så man hele tiden kan oppdatere budsjettet. Det er også viktig at du setter av penger til fremtidige, ”store” utgifter. Forsikring er et godt eksempel på en stor regning man skal betale en gang om året. Banken kan hjelpe deg med å lage kontoer så du får et system.

Det ideelle er å finne alle utgiftene du har i løpet av et år og fordele dem på 12 måneder. Da finner du din gjennomsnittlige månedlige utgift. Beløpet forteller deg hvor mye du skal regne med å bruke hver måned, men fordi man aldri kan være helt sikker på hvilke utgifter man får i fremtiden, er det lurt å ha en sikkerhetsmargin.

Ofte velger man å sette de månedlige utgiftene inn på en egen konto. Noen måneder vil det kanskje være et overskudd på kontoen, men det skal gå til å betale større regninger senere. Derfor er det også viktig at du ikke bruker ”budsjettkontoen” til andre ting. Det skader heller ikke å sette litt ekstra inn, så du er sikker på at du har nok i fremtiden.

Rådighetsbeløpet kan du bruke på det gøye

Hvis du trekker de månedlige utgiftene fra inntektene dine, får du rådighetsbeløpet ditt. Det er beløpet du har til overs når alle utgiftene er betalt, og det er penger du kan bruke på mat, klær, byturer, reise, bøker osv.

Du kan få et inntrykk av hva rådighetsbeløpet ditt er ved å gjennomgå kontoutskrifter fra de siste månedene. Du vil kunne se hvor stor inntekt du har hatt, hvor mye du har brukt på budsjettet, og hvor mye du har brukt på ”andre” ting.

Når du flytter inn i en leilighet eller til en fellesbolig, skal du alltid betale et depositum. Depositumet pleier som regel å svare til 3 måneders husleie. Hvis du ikke har råd til å betale depositum, kan du alltid få pengene gjennom et forbrukslån.  Med et forbrukslån får du pengene til depositum innenfor kort tid, og du vil ha god tid til å tilbakebetale i mindre deler. Du skal bare huske å få med avdragene som en del av budsjettet ditt. Da vet du også om du har råd til å ha et forbrukslån.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *