Få privatøkonomi på skoleplanen!

Categories Forbruk
0

Hvor mye vet dine barn om personlig økonomi? Ifølge statistikken, er det ikke mye å skryte av. Nesten en tredjedel av de unge vet ikke en gang hva ordet ”renter” betyr, noe som er svært alarmerende, hvis du spør meg.

Det har i det siste blitt satt mye fokus på de unges manglende kunnskaper om personlig økonomi, og mange eksperter går ut og kritiserer banker og låneselskaper som tilbyr lån og andre finansielle ordninger for unge mennesker.

Jeg tror imidlertid at problemene kan fjernes fra fødselen av. Oppimot 50.000 unge personer er registrert i det danske RKI (register for dårlige betalere), noe som helt åpenbart er et altfor høyt tall, men hvis de unge hadde hatt bedre kunnskaper om privatøkonomi, ville ting etter min mening kanskje ikke endt så galt.

Jeg har lært mine barn om forbruk og økonomi siden de var små, ettersom jeg er av den oppfatning at det hjelper dem til å bli mer bevisste forbrukere senere, som voksne. Da min sønn var 18 og kom hjem og fortalte meg at han hadde tatt opp et lån, var jeg ikke det minste bekymret. Tvert imot, fordi jeg visste at han på forhånd hadde satt seg grundig inn i de gjeldende vilkårene og betingelsene før han tok opp lånet, og at han da kunne vurdere om han ville være i stand til å betjene lånet.

Slik har jeg nå oppdratt barna mine, men det er langt fra alle som gjør det samme. Derfor er jeg en stor tilhenger av at det innføres personlig økonomi i skolen. På denne måten kan man hindre at de unge begir seg inn i den store økonomiske verdenen nærmest famlende i blinde. Med noe så enkelt som å lære seg hvordan man setter opp et budsjett,  kan man hjelpe mange unge mennesker med å komme inn på rett spor. På denne måten lærer de hvor mye midler de har tilgjengelig hver måned, og kan utfra det ta fornuftige beslutninger om hva de bør gjøre med pengene sine. Dette er ihvertfall tilfellet for mine barn, ingen av dem står registrert i SIS, og de vet begge hva order ”renter” betyr.

Så hvis du spør meg, burde personlig finansiering være en fast del av skolelæreplanen slik at våre barn vokser opp til å bli mer bevisste og ansvarsfulle forbrukere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *