Blir vi automatisk økonomiske fiaskoer, når vi låner flere penger enn vi har råd til?

Categories Lån
0

Statistikken for de seneste årene viser at vi låner flere og flere penger og høyere beløp enn vi noensinne har gjort. Hva årsaken er til at vi låner flere penger enn før kan vi kun spekulere i, men ekspertenes dom er klar: vi har ikke råd til å låne så mange penger! Selv om den største stormen i forbindelse med finanskrisen har lagt seg, merker vi fortsatt etterdønningene av den, og vi er ennå ikke kommet helt på høykant. Det er derfor langt de færreste som har råd til å låne større eller flere beløp av finansieringsinstitutter. Men ikke desto mindre er det mange som låner penger, og det viser seg også at veldig mange har vanskelig ved å betale ned på gjelden.

Fagfolk innenfor inkassobransjen påpeker at de ser flere og flere som ikke har råd til å betale av deres gjeld, og derfor til sist ender med å bli hevet i retten. Det er en kjedelig tendens, men ikke desto mindre er det en tendens som blir sterkere og sterkere.

Det har lenge vært et tabu, hvis man ikke har mulighet for å betale sine regninger og dermed ender med å skulle for retten. Mange føler at de blir sett ned på, hvis de har blitt registrerte som dårlige betalere. Men betyr en registrering at du er en økonomisk fiasko? For mange vil svaret på dette være ja, men det er ikke dermed sagt nødvendigvis det korrekte svaret.

For selv om vi låner mange penger, og kanskje også flere penger enn vi har råd til, så betyr det ikke at vi nødvendigvis skal betegnes som økonomiske fiaskoer. Det er klart at vi ikke er økonomisk på toppen, hvis vi har lånt så mange penger, at vi ikke har mulighet for å betale de tilbake, men vi er heller ikke nødvendigvis fiaskoer. Problemet med å betegne seg selv eller andre som fiaskoer er at det negative ordet raskt kan komme til å brenne seg fast, og når først det har skjedd, er det vanskelig å endre på den negative adferden. Ta for eksempel et barn som oppfører seg dårlig en gang i mellom. Hvis barnet konstant får vite at det ikke duger til noe, og at det er en fiasko, finner det ingen grunn til å endre på sin oppførsel. Motløshet vil i stedet ta over, og det vil være vanskelig å finne motivasjon. I stedet bør man benytte oppfordrende ord og setninger når økonomien begynner å skrante. I stedet for å kikke på hva man har gjort feil, kunne en løsning være å kikke på det man kan gjøre riktig i stedet. For å ta eksempelet med barnet igjen, vil det være mer hensiktsmessig å rose barnet, når det gjør noe bra, og komme med gode råd til hva barnet kunne gjøre annerledes når det handler uhensiktsmessig.

Dette er en veldig pedagogisk tilgang til noe så upedagogisk som økonomi, men ikke desto mindre kan det være det som skal til for å endre en negativ økonomisk stime. Hvis man ser de positive effekter av at man gjør noe godt for sin økonomi, vil man mest sannsynlig bli mer motivert til å fortsette. Vi ser det ofte i programmet Luksusfellen, hvor vanlige nordmenn blir coachet gjennom en økonomisk krise, og går fra å være økonomiske fiaskoer til å bli stabile og ansvarlige rent økonomisk. Det er dessverre ikke alle som er like heldige, at de har muligheten for å få gratis veiledning, men i stedet kan man selv forsøke å få vendt den nedadgående kurven. Nedenfor følger noen gode råd til hvordan du kan gå fra å være en økonomisk fiasko til en spirende suksess.

  1. Det er viktig at du får dannet deg et overblikk over din gjeld. Når du har et overblikk kan du starte jobben med å få nedsatt gjelden raskest mulig
  2. Betal regningene som er størst. Det er oftest disse regningene som har de høyeste rentene og gebyrene. Når de er vekk, vil du kunne merke luft i din økonomi
  3. Få fastlagt et budsjett for hele din økonomi – også din gjeld
  4. Inngå og overhold betalingsavtaler/avdragsordninger. Det gir overblikk og gjør betalingen lettere

Hvis du overholder disse fire gode rådene vil du raskt få vendt skuten og være på vei mot økonomisk stabilitet. For selv om en økonomisk fiasko kanskje ikke er det rette ordet, bare fordi du har lånt mer enn du har råd til å betale, så er det viktig at du kommer på rett vei igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *